Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceVerbruik en besparen Hoe werkt salderen en terugleveren?

Hoe werkt salderen en terugleveren?

Heb je zonnepanelen en wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je die stroom salderen, terugleveren én daar een vergoeding voor krijgen. We vertellen je er alles over op deze pagina.

Wat is salderen?

Met je zonnepanelen wek je stroom op, maar je gebruikt niet altijd alles. De stroom die je overhoudt, lever je terug aan het energienet. En wek je juist te weinig op? Dan neem je het weer van het energienet af. Met salderen, verreken je je verbruik en teruglevering met elkaar. Heb je aan het einde van het jaar meer stroom teruggeleverd dan verbruikt? Dan krijg je geld terug: de terugleververgoeding.

Terugleververgoeding: zoveel krijg je bij ons

En hoe hoog is die terugleververgoeding dan? De hoogte van je teruglevertarief vind je terug in jouw contract of in de meest recente e-mail waarin we je over een tariefswijziging informeerden. Dit tarief vermenigvuldigen we met het deel dat jij jaarlijks meer hebt teruggeleverd dan verbruikt. Let op: dit tarief is zonder energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en btw.
 

Voorbeeld: Je hebt een teruglevertarief van 10 cent per kWh. Je wekt jaarlijks 4000 kWh op en je verbruikt slechts 3500 kWh. Dan krijg je voor 4000 - 3500 = 500 kWh een terugleververgoeding van: 500 x € 0,10 = € 50.

Zo salderen wij

Wat betreft de leveringskosten salderen wij per telwerk. Dat betekent dat we je energieverbruik op normaaltarief verrekenen met je teruglevering op normaaltarief. En dat we je verbruik op daltarief verrekenen met je teruglevering op daltarief. Zo kan het gebeuren dat je op normaaltarief meer stroom hebt teruggeleverd dan afgenomen en dus hierover onze terugleververgoeding ontvangt. En tegelijkertijd op daltarief meer afgenomen hebt dan teruggeleverd en dus wat moet betalen tegen het afgesproken daltarief.

Voorbeeld: Je hebt een normaaltarief van € 0,35 (inclusief btw), een daltarief van € 0,30 (inclusief btw) en een teruglevertarief van € 0,10 (geen btw van toepassing).

Op normaaltarief heb je na salderen 500 kWh teruggeleverd (bijv. 750 kWh verbruikt en 1250 kWh teruggeleverd). Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding van: 500 x € 0,10 = € 50. Tegelijkertijd kan je op daltarief na salderen 300 kWh hebben verbruikt (bijv. 700 kWh verbruikt en 400 kWh teruggeleverd). Hiervoor betaal je dan 300 x € 0,30 = € 90. Voor levering moet je dan samen € 90 - € 50 = € 40 betalen.

Bij de energiebelasting werkt dat net een beetje anders. Daarvoor salderen we op totaalniveau, wat verplicht is voor de Belastingdienst. Dat betekent dat we al je verbruik (normaal + dal) verrekenen met al je teruglevering (normaal + dal). Als je meer energie hebt teruggeleverd dan verbruikt, hoef je hierover geen energiebelasting, ODE en btw te betalen. Heb je meer verbruikt dan teruggeleverd, dan betaal je hierover de geldende belastingtarieven.

Hoe werkt salderen nu Shell Energy de energiemarkt voor particuliere klanten gaat verlaten?

We hebben overleg gehad met de ACM (Autoriteit Consument & Markt) over hoe om te gaan met salderen nu wij de energiemarkt gaan verlaten. De wijze waarop de salderingsregeling wordt toegepast is hetzelfde wanneer je als klant zelf overstapt naar een andere energieleverancier als wanneer je wordt overgezet naar een andere energieleverancier op het moment dat Shell Energy de energiemarkt voor particuliere klanten verlaat. In beide gevallen wordt een 'knip' gemaakt in het salderen. 

Het moment van overstappen kan nu gunstig zijn aangezien je net zoveel zomer- als wintermaanden hebt waardoor je relatief evenveel saldeert als je op jaarbasis zou doen. Hoewel de opwekking mogelijk fluctueert gedurende het jaar, biedt overstappen in juli of augustus een goede kans om je salderingsvoordelen te behouden.

Let op, dit sluit niet uit dat het voor sommige klanten nadelig uit kan pakken.

Je bent niet verplicht om over te stappen naar een andere leverancier.

Registreer je zonnepanelen

Wil je stroom terugleveren? Dan moet je je zonnepanelen eerst registreren. Dat is op dit moment helemaal gratis. Heb je je zonnepanelen al geregistreerd, maar schaf je er daarna meer aan? Dan moet je deze nieuwe panelen ook weer registreren. Dit doe je op dezelfde manier als de eerste keer.

Zo bekijk je hoeveel energie je teruglevert

Op je omvormer zie je hoeveel stroom je opwekt en op je elektriciteitsmeter hoeveel je teruglevert. Heb je een draaischijfmeter? Deze draait langzamer of zelfs terug als je meer opwekt dan dat je verbruikt (maar niet als er terugloopbeveiliging op zit). Als je een slimme meter hebt, zie je direct op het schermpje hoeveel stroom je teruglevert.

 

De toekomst van de salderingsregeling

Voor de meest actuele informatie met betrekking tot de salderingsregeling kun je hier terecht