Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceVerbruik en besparen Hoe kan ik energie besparen?

Hoe kan ik energie besparen?

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Bij een gemiddeld huishouden heeft de verwarming het grootste aandeel in de energiekosten. En vaak kun je met kleine aanpassingen al veel bereiken. Hier een paar tips om met je verwarming het milieu én je portemonnee te helpen. Op onze website vind je nog meer besparingstips .

6 tips om slim te stoken

Wist je dat je door slim te stoken, volgens Milieu Centraal zo’n € 700 per jaar kunt besparen? Daarmee kun je met z’n tweeën een weekendje weg! Dit kun je doen:

1. Verwarm alleen de ruimtes die je veel gebruikt, zoals de woonkamer. Houd de deuren van je andere kamers dicht. Extra tip, monteer hiervoor een deurdranger op je deuren. Hierdoor valt de deur automatisch dicht en hoef je er niet meer aan te denken.
Gemiddelde besparing per jaar: € 240


2. Zet je verwarming ’s nachts op 15 graden en je eventuele vloerverwarming op 17 of 18 graden.
Gemiddelde besparing per jaar: € 180


3. Nóg meer besparen? Zet de verwarming dan al een uur voordat je gaat slapen uit. Vaak blijft de ruimte toch nog wel even warm.
Gemiddelde besparing per jaar: € 20


4. Zet je verwarming overdag 1 graad lager. Dit is zo weinig dat je lichaam er snel aan went. Je kunt jezelf natuurlijk ook uitdagen om voor een nog lagere temperatuur te gaan.
Gemiddelde besparing per jaar: € 90


5. Ben je overdag niet thuis? Zet je verwarming dan ook op 15 graden en je eventuele vloerverwarming op 17 of 18 graden.
Gemiddelde besparing per jaar: € 160


6. Verwarm je slaapkamers helemaal niet. Het is beter voor je gasrekening en bovendien gezonder om in een wat koelere kamer te slapen.
Gemiddelde besparing per jaar: € 80

Klokthermostaat of slimme thermostaat

Met een klokthermostaat stel je in hoe laat je opstaat, naar bed gaat en de deur uit gaat. Het systeem zet dan automatisch de verwarming hoger en lager voor je. Zo vergeet je nooit je verwarming uit te zetten én is het al lekker warm als je thuiskomt. Heb je tijdelijk een ander ritme? Dan schakel je de automatische instelling makkelijk uit. Je kunt het ritme ook per dag aanpassen. Bijvoorbeeld als je in het weekend langer uit slaapt. Met een slimme thermostaat kun je nog beter besparen. Deze zet de verwarming vanzelf laag als deze een tijdje geen beweging in huis registreert. 

Standje vorstvrij

En dan nog een laatste tip: ga je op vakantie in de herfst of in de winter? Zet je verwarming dan niet helemaal uit, maar op 5 tot 10 graden. Zo blijft je woning vorstvrij en je energierekening laag.
 
Meer energie besparingstips ? Elke maand krijg je een nieuwe tip in je mailbox bij je energierapportage.