Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceVerbruik en besparen Wat is CO₂-gecompenseerd gas?

Wat is CO₂-gecompenseerd gas?

Wij bieden de mogelijkheid om de CO-uitstoot* van het gas dat je bij ons afneemt te compenseren. Maar wat is CO-gecompenseerd gas precies? Op deze pagina lees je hoe dat precies werkt.

Zo compenseren wij je gasverbruik

Voor elke m³ gas die jij verbruikt, betaal je iets extra’s. Hiermee investeren we in CO-compensatieprojecten die bijvoorbeeld ontbossing voorkomen, natuur beschermen en natuur ontwikkelen. Deze projecten zorgen ervoor dat er minder CO in de atmosfeer terechtkomt en dat direct CO opgenomen wordt uit de lucht.

Aan de uitstoot zelf verandert niets

CO-compensatie voorkomt dus niet dat er CO-uitstoot vrijkomt wanneer gas wordt geproduceerd of gebruikt. CO-credits zijn geen gelijkwaardige vervanging voor energieoplossingen met een lagere emissie. Er wordt namelijk nog steeds CO uitgestoten

Wat is een CO-credit?

Een CO-credit is een certificaat dat aantoont dat 1 ton (ofwel 1.000 kg) CO-uitstoot is vermeden of is opgenomen uit de atmosfeer. Een credit kan alleen worden uitgegeven als het is gecontroleerd door een onafhankelijke instantie, en kan maar één keer gebruikt worden. Doordat de opwarming van de aarde wereldwijd plaatsvindt, maakt het niet uit waar de broeikasgassen worden uitgestoten en waar deze broeikasgassen worden gecompenseerd. Daarom hoeft klimaatcompensatie of CO-compensatie niet op dezelfde plek plaats te vinden als waar de CO wordt uitgestoten.

*Met CO-gecompenseerd gas compenseren we de CO₂-, de CH₄- en NO-emissies van het gas.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik kiezen voor CO-gecompenseerd gas?

CO₂-gecompenseerd gas is een alternatief voor gewoon aardgas. Als je je aanmeldt voor onze energie, vragen wij je Wil je CO-gecompenseerd gas? Als je hier Ja, graag op antwoord, zie je direct wat dit met je maandbedrag doet.

Hoeveel betaal ik voor CO-gecompenseerd gas?

Dit is afhankelijk van hoeveel gas je verbruikt. Bereken je maandbedrag en kies bij de vraag Wil je CO-gecompenseerd gas? voor Ja, graag. Onder de energiepakketten bij tarieven zie je vervolgens hoeveel je ervoor betaalt.


Ik heb al een contract bij Shell Energy, kan ik nog kiezen voor CO-gecompenseerd gas?

Nee, helaas niet. Op dit moment is het nog niet mogelijk je contract tijdens de looptijd aan te passen naar CO₂-gecompenseerd gas. Als je toch graag CO-gecompenseerd gas wilt, kun je je contract opzeggen en een nieuw contract afsluiten. Kijk in dat geval wel even naar de einddatum van je contract. Als je te vroeg opzegt, kan het namelijk zo zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Ook heeft het invloed op je welkomstkorting, omdat we deze over de hele looptijd van je contract berekenen.

 

Wanneer kan ik overstappen naar CO-gecompenseerd gas?

Als je je aanmeldt voor onze energie, kun je kiezen voor CO-gecompenseerd gas. Als je al klant bij ons bent, kun je helaas niet zomaar meer overstappen. Dit leggen we uit in het antwoord op de vorige vraag.