Shell Energy

Mijn account

Welke meters zijn er?

In je meterkast vind je allerlei soorten meters. Deze registreren je stroom- en gasverbruik. Heb je een slimme of traditionele meter? En wat is het verschil? Op deze pagina lees je er alles over.

Slimme meter

Een slimme meter is een digitale meter die je netbeheerder op afstand kan uitlezen. Vervolgens geeft deze je meterstanden automatisch aan ons door. Handig voor jou, want je hoeft je meterstanden daardoor nooit meer zelf door te geven. Ook krijg je daardoor veel inzicht in je energieverbruik, wat je kan helpen om energie te besparen. Wil je je meterstanden op deze meter uitlezen? Druk dan op de gekleurde knop.

Heb je liever niet dat je slimme meter wordt uitgelezen? Neem dan contact op met je netbeheerder. Wie dit is, kun je vinden op je energiecontract in je online account.

Traditionele meter

Er zijn 2 soorten traditionele meters: de digitale elektriciteitsmeter (niet slim) en de analoge meter.

1. Digitale elektriciteitsmeter (niet slim)

Deze meter heeft wél een digitaal scherm, maar geeft de meterstanden niet automatisch door. De digitale elektriciteitsmeter laat maximaal 4 standen zien.

Er zijn 3 soorten digitale elektriciteitsmeters:

  1. Meter met alle standen onder elkaar.

  2. Meter die de standen een voor een op het scherm laat zien.

  3. Meter die 1 stand laat zien. Met een knop kun je ‘bladeren’ door de meterstanden.

2. Analoge elektriciteitsmeter

In plaats van een digitaal scherm, heeft deze meter een analoog telwerk. Bij het uitlezen van dit telwerk bekijk je alleen de getallen vóór de komma.

Wek je energie op met zonnepanelen en lever je dus ook stroom terug? Dan heeft de analoge meter nog een tweede telwerk waarop staat hoeveel je teruglevert. Als jouw meter geen tweede telwerk heeft, loopt het ene telwerk achteruit als je meer teruglevert dan dat je verbruikt.

Gasmeter

Naast een elektriciteitsmeter, heb je ook een gasmeter. Dit kan ook een slimme, digitale of analoge meter zijn. De gasmeter toont je gasverbruik in m3.
Let op: verwar je gasmeter niet met je watermeter, deze geeft je verbruik namelijk ook aan in m3. Hoe zie je het verschil? Een watermeter is meestal rond en heeft een klepje. Je gasmeter is groot en rechthoekig en zit op kniehoogte in je meterkast.