Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceMeters en meterstanden Kan ik mijn traditionele meter omwisselen voor een slimme meter?

Kan ik mijn traditionele meter omwisselen voor een slimme meter?

Heb je nog geen slimme meter? Voor 2022 krijgt elk huishouden in Nederland er een aangeboden van de netbeheerder. Op deze pagina lees je hoe het omwisselen werkt.

Wanneer krijg jij je slimme meter?

Op de website van je netbeheerder zie je wanneer je aan de beurt bent voor een slimme meter. Weet je niet wie je netbeheerder is? Dit staat op je energiecontract in je online account. Ongeveer 2 weken voordat de monteurs in jouw buurt beginnen, krijg je een informatiebrochure in de brievenbus. Een week later krijg je een brief met een installatiedatum. Komt het niet uit? Dan kun je de afspraak makkelijk verzetten.
 
Soms komt de slimme meter eerder dan gepland:

  • Als je meter verouderd of kapot is

  • Bij een grootschalige renovatie

  • In een nieuwbouwhuis

  • Als je zelf een slimme meter aanvraagt. Let op: hier zijn meestal wel kosten aan verbonden.

Welke slimme meter krijg je?

Er zijn veel verschillende slimme meters van diverse leveranciers. Je netbeheerder kiest de slimme meter die het beste bij past bij jouw aansluiting, woontype en technische mogelijkheden.


Zo bereid je je voor op de afspraak

Zorg ervoor dat de aansluitingen in je meterkast goed bereikbaar zijn voor de monteur. Zo kan deze zijn of haar werk sneller doen. Houd er ook rekening mee dat je tijdens de installatie even geen gas en stroom hebt. De installatie van een slimme meter duurt ongeveer een uur.
 

Dit gebeurt er na de installatie

Je slimme meter registreert meteen je energieverbruik en geeft je standen automatisch door. Wil je dit liever niet? Zo zet je automatisch uitlezen uit. Je netbeheerder test ook je meter en zorgt voor een software-update. Dit gebeurt allemaal op afstand. Ook krijg je een informatiepakket met handleidingen, besparingstips en de standen van je oude meter(s).

Geen extra kosten

Voor de huur van je traditionele energiemeter betaal je netwerkkosten. Als je een slimme meter hebt, blijft dit tarief gelijk. Je betaalt dus hetzelfde als eerst.

Een slimme meter is niet verplicht

Als je liever geen slimme meter wilt, dan kun je deze weigeren. Je houdt dan je oude gas- en elektriciteitsmeter.

Meer weten? Lees alles over de slimme meter.