Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceFacturen en betalingen Hoe berekenen jullie mijn maandbedrag?

Hoe berekenen jullie mijn maandbedrag?

Elke maand betaal je een vast bedrag aan ons. Op deze pagina lees je hoe we je maandbedrag berekenen.

Wat is een maandbedrag?

Het maandbedrag is eigenlijk een voorschot op je uiteindelijke jaarafrekening. Doordat je elke maand een vast bedrag aan ons betaalt, hoef je niet alles in een keer te betalen als wij je daadwerkelijke verbruik aan het eind van het jaar berekenen.

Zo berekenen we je maandbedrag

Wij weten natuurlijk niet van tevoren hoeveel energie je in een jaar gaat verbruiken. Dit is waar we je maandbedrag op baseren:

  • Als je al klant bij ons bent
    Dan baseren we je maandbedrag op je verbruik van vorig jaar.

  • Als je voor het eerst energie bij ons aanvraagt
    Dan vul je je verbruik in op onze website. Weet je je verbruik niet? Dan kunnen we ook een schatting maken. Dit doen we aan de hand van het gemiddelde energieverbruik voor jouw type huishouden. We gebruiken daar cijfers van het Nibud voor.

  • Als je verhuist
    Dan kijken we naar het energieverbruik van de oude bewoners op jouw adres. Als je in een nieuwbouwwoning gaat wonen, kunnen we geen schatting maken. In dat geval kijken we naar het type woning, de ligging van de woning en hoe goed de woning geïsoleerd is. Op basis van die informatie berekenen we je maandbedrag.

Ten slotte tellen we daar nog leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen bij op. Hoeveel dit precies is, staat in je energiecontract en op je maandfactuur. Deze kun je downloaden in je online account

Als je maandbedrag te hoog of te laag was

Aan het einde van het jaar kijken we naar je meterstanden. Op dat moment weten we of je maandbedrag te hoog of te laag was. Heb je minder energie verbruikt dan ingeschat? Dan krijg je geld van ons terug. En verbruikte je juist meer? Dan moet je bijbetalen. Met deze informatie stellen we je maandbedrag voor het nieuwe jaar vast. Zo wordt dit steeds nauwkeuriger. 

Heb je gedurende het jaar het idee dat je maandbedrag verkeerd is ingeschat of dat je meer of minder energie verbruikt? In je online account kun je altijd zelf je maandbedrag wijzigen. Je kunt het oorspronkelijke bedrag iets verlagen of verhogen.