Shell Energy

Mijn account

Hoe werkt het maandbedrag?

Als je energie van ons krijgt, betaal je elk maand een bedrag. Doordat je dit elke maand betaalt, hoef je niet voor al je energie in een keer te betalen aan het einde van het jaar. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Je maandbedrag is als een buffer

Aan het begin van het jaar weten wij natuurlijk nog niet hoeveel energie jij gaat verbruiken. Daarom rekenen we die energie pas aan het einde van het jaar met jou af: op de jaarafrekening. Om te voorkomen dat jij in één keer een heel groot bedrag moet betalen, spreken we af dat je iedere maand een kleiner bedrag vooruitbetaalt: je maandbedrag. Door dit maandbedrag te betalen, bouw je dus eigenlijk een soort buffer op om de jaarafrekening te betalen aan het einde van het jaar.

Als het jaar voorbij is, weten we wél hoeveel energie je hebt verbruikt. Heb je minder verbruikt? Dan krijg je geld van ons terug. En verbruikte je juist meer? Dan moet je bijbetalen.
 

Voorbeeld 1:

1. Jouw maandbedrag is € 400.
2. Je betaalt iedere maand, dus 12 x € 400. Aan het einde van het jaar heb je een buffer van € 4.800 opgebouwd.
3. Het jaar is voorbij en wij berekenen hoeveel energie je hebt verbruikt. Je hebt energie verbruikt voor € 5.400.

4. Dit betekent dat jij nog € 5.400 - € 4.800 = € 600 moet bijbetalen.

Je kunt je maandbedrag bij ons verlagen of verhogen in je online account. Dit kan tot een bepaald percentage. Verlaag je je maandbedrag? Dan betaal je maandelijks minder. Maar let op: je bouwt dan dus ook minder buffer op, waardoor je aan het einde van het jaar juist meer moet bijbetalen. Uiteindelijk heb je dus niet minder kosten, maar stel je alleen de betaling uit.
 

Voorbeeld 2:

1. Jouw maandbedrag is € 400, maar jij verlaagt het naar € 200 waardoor jouw maandelijkse lasten lager zijn.
2. Je betaalt iedere maand, dus 12 x € 200. Aan het einde van het jaar heb je een buffer van € 2.400 opgebouwd.
3. Het jaar is voorbij en wij berekenen hoeveel energie je hebt verbruikt. Je hebt energie verbruikt voor € 5.400.
4. Dit betekent dat jij nog € 5.400 - € 2.400 = € 3.000 moet bijbetalen.


Zoals je in dit voorbeeld ziet, betaal je door je verlaging in eerste instantie minder, maar moet je aan het einde van het jaar daardoor meer bijbetalen. Omdat we jou hiertegen willen beschermen, mag je je maandbedrag bij ons maar tot een bepaald percentage verlagen en verhogen.

Tip: de laatste tijd stijgen de energieprijzen flink. De kans dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen is daardoor alleen maar groter. Zorg dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan en zet je maandbedrag dus liever iets te hoog dan te laag.
 

Zo check je hoeveel energie je verbruikt

Ben je benieuwd hoeveel energie je tot nu toe hebt verbruikt? Als je een slimme meter hebt, zie je jouw maandelijkse verbruik in je online account. Pas op: wijzig je maandbedrag niet zomaar op basis van je verbruik over een korte periode. Een zomermaand is bijvoorbeeld niet te vergelijken met een wintermaand, waarin het kouder is en je dus meer gas verbruikt om te stoken. Het is beter om een jaar te kijken hoeveel je gemiddeld verbruikt en op basis daarvan je maandbedrag te bepalen. Ieder jaar helpen wij jou hier een handje bij. Als we je energieverbruik voor de jaarafrekening hebben berekend, passen we je maandbedrag voor het volgende jaar hierop aan. Zo wordt dit bedrag steeds nauwkeuriger. 

Verandert er iets aan je situatie, waardoor je meer energie gaat verbruiken? Bijvoorbeeld als je een jacuzzi koopt of als er iemand bij je komt wonen? Verhoog je maandbedrag dan voor de zekerheid.