Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceEnergiemaatregelen Hoe werkt het prijsplafond precies?

Hoe werkt het prijsplafond precies?

In 2023 komt er een prijsplafond. Op deze pagina lees je hoe we dit moeten toepassen.

Zo is het basisverbruik vastgesteld

Het prijsplafond is een maximumtarief voor stroom en gas, dat je betaalt tot een bepaald basisverbruik. Dit basisverbruik is gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. Dankzij het Nederlandse netbeheersysteem zijn hier namelijk nauwkeurige cijfers van. Natuurlijk is ieder huishouden anders, maar volgens het kabinet komt meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens niet boven dit basisverbruik uit.

Het basisverbruik is iedere maand anders

In de winter verbruiken we vaak meer energie dan in de zomer. Daardoor is ons energieverbruik niet gelijk over de maanden verdeeld. Het basisverbruik is daarop aangepast en is dus ook iedere dag anders. Op deze afbeelding krijg je een indruk van het verschil per maand:

Omdat het basisverbruik per dag is vastgesteld, is het voor energieleveranciers ook makkelijk om uit te rekenen hoeveel je aan elke leverancier betaalt als je in 2023 overstapt.

Hoe verrekenen we jouw korting?

Was je voor 1 januari 2023 al klant bij ons? Dan berekenen we in januari een nieuw maandbedrag voor jou, waarbij we rekening houden met het prijsplafond. Word je in het nieuwe jaar klant bij ons? Dan hebben we hier in jouw maandbedrag al rekening mee gehouden. Op deze manier profiteer je al meteen van de korting.

Op je jaarafrekening (of op je eindafrekening als je in 2023 bij ons weggaat) verrekenen we je korting definitief. Daarvoor kijken we naar je daadwerkelijke verbruik. Heb je meer verbruikt dan dat we hebben ingeschat? Dan was je maandbedrag te laag en moet je bijbetalen. En heb je minder verbruikt? Dan krijg je geld van ons terug.

Richtlijnen die we bij de berekening aanhouden:

  • Veranderen je tarieven in 2023? Bijvoorbeeld als je een variabel contract hebt of als je vaste contract afloopt en je een variabel contract krijgt met andere tarieven? Dan rekenen we met je gemiddelde tarief over de periode waarin het prijsplafond geldt, binnen 1 jaarafrekening.

  • Heb je een slimme meter en maak je gebruik van een dubbeltarief (normaal- en dalurentarief)? Ook daarbij rekenen we met je gemiddelde tarief over de periode waarin het prijsplafond geldt.

  • Verbruik je minder dan het basisverbruik? Dan wordt dit verschil gebruikt als compensatie als je een keer boven het basisverbruik uitkomt. Dit geldt wel alleen in de periode waarin het prijsplafond geldt en binnen 1 jaarafrekening. 

Voorbeeld 1: Je stapt op 1 juli 2022 over naar Shell Energy. Op 1 juli 2023 (365 dagen later) krijg je je eerste jaarafrekening. Hierop is de prijsplafond korting van 1 januari t/m 1 juli 2023 verrekend. Je verbruikte in maart 1000 kWh minder dan het basisverbruik. In april verbruikte je juist weer 1000 kWh meer dan het basisverbruik. Dit compenseert elkaar.

Voorbeeld 2: Zelfde situatie, maar dan verbruik je in maart 1000 kWh minder dan het basisverbruik en pas in augustus 1000 kWh meer dan het basisverbruik. Omdat augustus bij de volgende jaarafrekening hoort, kun je dat verbruik niet compenseren. Je kunt het verschil in verbruik ook niet als compensatie ‘meenemen’ als je overstapt naar een andere energieleverancier.

Voorbeeld 3: in augustus verbruik je 500 kWh en het basisverbruik is 800 kWh. Je zit er dus 300 kWh onder. Op 1 september stap je over naar een andere leverancier. Daar verbruik je 1.000 kWh en is het basisverbruik 900 kWh. Je mag die 300 kWh uit augustus dan niet inzetten als compensatie om bij je nieuwe leverancier onder het basisverbruik uit te komen. 

En als je zonnepanelen hebt:

  • Dan kijken we naar het netto verbruik, nadat we hebben gesaldeerd. 

  • Dan geldt het prijsplafond niet als je netto meer stroom terugleverde dan verbruikte. 

Voorbeelden per situatie

Iedereen zit in een andere situatie. Misschien word jij op de helft van 2023 pas klant bij ons of stap je juist over naar een andere leverancier. Misschien heb je zonnepanelen en lever je veel stroom terug. Of misschien ga je wel een halfjaar op vakantie, waardoor je even heel weinig energie verbruikt. 

Om nog duidelijker te maken hoe we het prijsplafond in de praktijk toepassen, hebben we daarom een paar voorbeeldsituaties uitgewerkt.

Meer weten over het prijsplafond?

Je vindt alles over het prijsplafond en de andere energiemaatregelen bij onze veelgestelde vragen.