Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceContract en tarieven Wat is het verschil tussen een variabel en een vast tarief?

Wat is het verschil tussen een variabel en een vast tarief?

Als je kiest voor onze energie kun je gaan voor een vast of variabel contract. Jouw keuze bepaalt je looptijd en welk tarief je voor je energie betaalt. Hier leggen we het verschil voor je uit.

Let op: door de grote onzekerheid op de energiemarkt kunnen we niet altijd alle contracten aanbieden die hier beschreven staan.

Huidige tarieven

Benieuwd naar onze huidige tarieven? Doe dan nu de online check. Vul je adres en je energieverbruik in, en geef aan of je alleen stroom of ook gas nodig hebt. Je krijgt dan direct jouw maandbedrag te zien. Als je klikt op Tarieven zie je uit welke tarieven dit maandbedrag bestaat. 

Heb je al een contract bij ons, maar weet je niet zeker of dit een vast of variabel contract is? Dat kun je zien in je online account.

Vast contract

Normaal gesproken kun je bij ons een vast energiecontract afsluiten voor 1 of 3 jaar. De tarieven blijven dan tijdens deze hele looptijd hetzelfde. Dat wil zeggen dat ze niet veranderen als de energieprijzen in de markt hoger of lager worden. Je weet dus precies waar je aan toe bent, maar zit wel voor de volledige periode aan je contract vast. Als je eerder wilt opzeggen kan dat, maar daar betaal je dan een opzegvergoeding voor. 

In je tarief zitten ook netbeheerkosten en overheidsheffingen verwerkt. Deze kunnen wel tussentijds veranderen, ook als je een vast contract hebt.

Variabel

Een variabel contract kent geen looptijd en is maandelijks opzegbaar. Hierbij bewegen de tarieven wel mee met de energieprijzen in de markt. Als daar de elektriciteits- of gasprijs hoger of lager wordt, verandert jouw tarief ook. Dit kan dus positief of negatief uitpakken. Gelukkig gebeurt dit meestal maar eens in de zoveel tijd.

Zo verleng je je contract

Heb je een variabel contract? Dan hoef je nooit te verlengen. Als je dit contract niet opzegt, loopt het automatisch door.

Benieuwd waar je tarief allemaal uit opgebouwd is? Bekijk hier alle onderdelen op een rijtje.