Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceContract en tarieven Hoe zijn de energietarieven opgebouwd?

Hoe zijn de energietarieven opgebouwd?

Voor de energie die je bij ons afneemt, betaal je een bepaalde prijs. Dit noemen we ook wel je tarief en dit is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hier zetten we alles voor je op een rijtje. 

Benieuwd wat jouw tarief bij ons zou zijn? Doe dan nu de online check. Of heb je al een energiecontract bij ons, maar wil je weten wat jouw tarief is? Je ziet dit in het contract dat we je hebben gemaild toen je je bij ons aanmeldde. Is je tarief na je startdatum gewijzigd? Dan staat de laatste tariefinformatie in een e-mail die we daarna hebben gestuurd.

1. Energieprijs

Hoeveel jij voor je energie betaalt, hangt naast je verbruik af van verschillende factoren:

 • Je contractvorm
  Als je een vast contract hebt, blijft de prijs die je voor 1 kWh stroom of 1 m
  ³ gas betaalt tijdens je hele looptijd hetzelfde. En heb je een variabel contract? Dan bewegen je tarieven (excl. variabele netbeheerkosten, btw en overheidsheffingen) mee met de energieprijzen in de markt. 

 • Je energiemeter
  Heb je
  geen slimme meter? Dan betaal je op elk moment van de dag dezelfde prijs: het enkeltarief. Met een slimme meter betaal je het dubbeltarief. Dat betekent dat je minder betaalt in de daluren. Dat zijn uren waarin mensen minder gebruik maken van het energienet, bijvoorbeeld ‘s nachts en in het weekend. De prijs die je dan betaalt noemen we het daltarief. De rest van de dag geldt het normaaltarief. 

 • Vaste leveringskosten
  Als je energie van ons afneemt, betaal je ook vaste leveringskosten.

In je tarief zitten ook netbeheerkosten en overheidsheffingen verwerkt. Deze kunnen wel tussentijds veranderen, ook als je een vast contract hebt.

2. Netbeheerkosten

In je tarief verwerken we ook netbeheerkosten. Dit zijn kosten voor de aansluiting van je energie, bijvoorbeeld de kabels en leidingen onder de grond en in je meterkast. Als jij voor je energie betaalt, dragen wij deze kosten af aan je netbeheerder. Je krijgt daar dus geen losse factuur van.

3. Overheidsheffingen

Ten slotte verwerken we overheidsheffingen in je tarief. Wij dragen deze voor jou af aan de overheid. Hier krijg je dus ook geen aparte factuur voor. Dit zijn de 3 heffingen:

 • Energiebelasting
  Deze belasting betaal je over iedere kWh aan stroom of m3 gas die je verbruikt. Hiermee probeert de overheid zuinig energiegebruik te stimuleren.

 • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  Hiermee investeert de overheid in duurzame energieprojecten. 

 • Btw
  Je betaalt 21% btw over je leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. 

Vermindering energiebelasting

Woon of werk jij op het adres waar jij de energie verbruikt? Dan is energie een basisbehoefte voor jou en heft de overheid over een gedeelte van je energie geen belastingen. Dit vaste bedrag heet ‘vermindering energiebelasting’. Hoe groot die vermindering is, bepaalt de overheid elk jaar opnieuw. Bekijk hier de laatste tarieven.