Shell Energy

Mijn account
KlantenserviceContract en tarieven Wat is het minimum maandbedrag?

Wat is het minimum maandbedrag?

Bij ons betaal je voor stroom altijd minimaal € 5 per maand. Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit minimum maandbedrag.

Wanneer betaal je het minimum maandbedrag?

Als je je aanmeldt voor onze energie, geef je een inschatting op van de energie die je denkt te gaan verbruiken. Op basis hiervan wordt je maandbedrag berekend.

Het kan voorkomen dat jouw maandbedrag onder de € 5 uitkomt. Bijvoorbeeld als je weinig stroom verbruikt, teruglevert via zonnepanelen, door de vermindering energiebelasting of een combinatie hiervan.

1. Vermindering energiebelasting

Van de overheid krijg je Vermindering energiebelasting. Hoe hoog deze korting is, bepaalt de overheid elk jaar opnieuw. Wij verwerken dit in je maandbedrag; dus hoe hoger de korting, hoe lager je maandbedrag is.

2. Laag stroomverbruik

Als je weinig stroom verbruikt, kan het zijn dat door de Vermindering energiebelasting je ingeschatte maandbedrag onder € 0 uitkomt.

3. Teruglevering

Als je met zonnepanelen veel energie opwekt, heb je minder of zelfs helemaal geen stroom van ons nodig. Ook dan komt je ingeschatte maandbedrag voor stroom waarschijnlijk onder € 0 uit.

Is dit bij jou het geval? Dan zie je op je factuur bij stroom toch een maandbedrag van € 5 staan. Dit is het minimumbedrag.

Waarom rekenen jullie een minimum maandbedrag?

Door minimaal € 5 te rekenen, voorkomen we dat je aan het einde van het jaar veel geld moet bijbetalen. De berekening is immers een schatting. Daarnaast creëren we op deze manier ook een stukje extra zekerheid. Zo weten we namelijk zeker dat je rekeningnummer klopt als je aan het einde van het contractjaar geld van ons terugkrijgt.

Wat betekent dit voor mijn energierekening?

Per maand betaal je € 5 voor je stroom, ongeacht je verbruik en eventuele teruglevering. Kies je ook voor gas? Dan komen daar je gaskosten nog bij.

Voorbeeld:

Stroomverbruik: € 2

Gasverbruik: € 10

Op je maandelijkse factuur zie je dan:

Stroomverbruik: € 5
Gasverbruik: € 10
Totaal per maand: € 15

Wat als ik te veel betaald heb?

Aan het einde van het contractjaar kijken we naar je meterstanden. Dan vergelijken we je inschatting met je daadwerkelijke verbruik en eventuele teruglevering. Als blijkt dat het ingeschatte verbruik juist was of als je zelfs minder hebt verbruikt dan krijg je geld van ons terug.
 

Wat als mijn verbruik of teruglevering verandert?

Als je situatie verandert, kan het zijn dat je minder of meer energie gaat verbruiken. Dan kan het handig zijn om je maandbedrag te wijzigen, zodat je niet te veel of te weinig betaalt. Bij ons doe je dit makkelijk en snel in je online account. Daar kun je het oorspronkelijke bedrag iets verlagen of verhogen. Let wel, dit kan dus nooit minder dan € 5 per maand zijn.