Shell Energy

Mijn account

10 tips om energie te besparen

Benieuwd hoe je je energiekosten zo laag mogelijk houdt? Je bespaart het meeste gas door je verwarming een paar graden lager te zetten. Maar je kunt nog veel meer doen! Met deze tips helpen we je graag om energie te besparen.

1. Wassen op 30 graden

Hoe lager de temperatuur waarop je wast, hoe meer energie je bespaart. En het mooiste: de meeste was wordt net zo schoon met 30 graden als met 60! Met uitzondering van babydoekjes, lakens en handdoeken, waarbij de hitte bacteriën doodt. Bonustip: zorg dat je trommel helemaal vol zit, zodat je minder vaak hoeft te wassen. Proppen mag!

2. Gebruik een elektrische deken

Een knusse avond: leuke serie, borrelnootje erbij en de verwarming aan. Of niet? Jouw verwarming verbruikt veel energie, maar we snappen ook dat je het liever niet koud hebt. Gebruik daarom in plaats van je kachel een (gekeurd) elektrische deken! Zo hoef je niet in de hele kamer (of zelfs je hele huis) te stoken. En dat is een stuk goedkoper.

3. Gebruik radiatorfolie

Heb jij radiatoren die tegen een buitenmuur aan staan? Beplak ze dan met radiatorfolie! Zo gaat de warmte de kamer in, en niet via de muur naar buiten. Knip de folie op maat en maak deze vast met tape of wasknijpers. Je kunt de folie ook achter de radiator op de muur plakken. Dit houdt de warmte iets minder goed vast. Knip hem dan 10cm minder hoog en breed, zodat je hem niet ziet.

4. Fix je deuren

Veel warmte in je huis verdwijnt door open deuren. Vaak gaat deze naar plekken waar je niet bent zoals de gang, het trapgat en de bovenverdieping. En dit kost onnodig veel extra energie. Met een deurveer valt de deur vanzelf dicht als je die open laat staan. Je koopt er al eentje bij de bouwmarkt voor € 10 en ze zijn makkelijk te monteren. Extra tip: koop meteen wat tochtstrips. Stroomt de warme lucht ook niet onder de deur weg!

5. Douche bewust

Je kunt veel gas besparen door je douchegedrag te veranderen:

Waterbesparende douchekop

Deze heeft een sterke straal, maar laat minder water door. Daardoor hoeft er ook minder verwarmd te worden.

Zo koud mogelijk

Wil je écht besparen? Dan is koud douchen het allerbeste. Alles went, zullen we maar zeggen.

Maximaal 5 minuten

Houd de tijd bij met een wekker of kies een leuk liedje van ongeveer 5 minuten. Zo bespaar jij al zingend energie!

6. Zet je cv-pomp of boiler lager

Als het goed is, staan niet al je radiatoren het hele jaar door aan. En dan is het ook niet nodig om je cv-pomp op hoge snelheid te laten draaien. Zoek uit wat de laagste snelheid is waarbij de verwarming nog goed genoeg werkt, en stel je pomp hierop in. Heb je geen cv-pomp maar een boiler? Stel die dan in op 60 graden, dat is warm genoeg! Maar let op: niet lager, want dan groeien er bacteriën in.

7. Maak slim gebruik van het dalurentarief

Heb je een slimme meter? Dan betaal je in de daluren, bijvoorbeeld ’s nachts, het dalurentarief. Dit tarief is veel lager, en daar kun je slim gebruik van maken! Zet de apparaten die de meeste energie verbruiken, zoals de vaatwasser en de wasmachine, vooral aan in die uren. Zo bespaar je geen energie, maar wel kosten.

8. Isoleer je woning

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer warmte het vasthoudt. Zo hoef je minder te stoken en bespaar je energie. En misschien krijg je er zelfs subsidie voor.

Woning isoleren

stap 1stap 1

Spouwmuur

De spouw is de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur. Deze kun je in 1 dag laten opvullen met isolatiemateriaal.

stap 2stap 2

Vloer

Laat isolatiemateriaal, zoals thermokussens, kurk of schuim aanbrengen. Dit gebeurt meestal vanuit de kruipruimte onder je vloer.

stap 3stap 3

Dak

Is je huis gebouwd voor 1992? Deze oudere Nederlandse huizen zijn over het algemeen slecht geïsoleerd en verliezen veel warmte.

stap 4stap 4

Ramen

Laat je enkel- of dubbelglas vervangen door HR++-glas of triple-glas. Bijkomend voordeel: het houdt ook geluid van buiten tegen.

9. Ga voor een warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt geen gas, maar energie uit grondwater, de bodem of de buitenlucht. En dat is veel zuiniger en goedkoper! Je hebt 2 soorten warmtepompen: de volledig elektrische en de hybride warmtepomp. De elektrische neemt je cv-ketel volledig over. Hiermee ben je dus voor 100% van het gas af. Een hybride warmtepomp is goedkoper, maar minder krachtig. Daarom werkt hij samen met je cv-ketel. Is het heel koud? Dan springt je cv-ketel bij. Welke warmtepomp het beste bij jou past, is afhankelijk van je huis en je portemonnee.

10. Installeer zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op, waardoor je honderden euro’s per jaar kunt besparen! Bovendien geven ze je huis een beter energielabel, waardoor het meer waard wordt. Als je niet in één keer een grote investering wilt doen, kun je ze ook huren. Let op: de levertijd van zonnepanelen kan op dit moment lang zijn.